Meer Santa Pola

Cultuur

Al sinds de oudheid hebben verschillende culturen hun sporen nagelaten in Santa Pola. Van de Iberiërs zijn nog resten van een ommuurde dorp uit de 4e eeuw voor Christus, bewoond door zeelieden en handelaars. Van de Romeinen een gezouten vis fabriek, een Romeins huis gelegen in “El Palmeral” en een haven die nog steeds één van de sleutels is tot de maritieme handel: ‘Portus Illicitanus’. In de 16e eeuw werd het kasteel en de wachttorens gebouwd om het dorp te beschermen tegen de Berber piraten, die zich settelden op 'Isla Tabarca'. In de 18e eeuw werden de piraten verdreven en was de totstandkoming van Santa Pola een feit.

Natuur

Langs de kust van ruim 11 km vinden we van oost naar west zeer gevarieerde, natuurlijke elementen, bijvoorbeeld de Kaap, met zijn Mioceen klif is een uniek voorbeeld in Europa, de bergen, en ook de stranden, de vissershaven, de jachthaven en Las Salinas, een natuur reservaat die wordt beschouwd als een "regio van bijzonder belang voor Birdlife", waar meer dan 150 soorten leven, zoals de flamingo's en Ooievaars.

Op 5 kilometer afstand vanaf de Kaap ligt Isla Tabarca. Het is een eiland van vulkanische oorsprong, een Marine Reserve en beschermd gebied voor vogels. Het werd bewoond door de afstammelingen van de oude Genuese vissers. Isla Tabarca wordt omringd door zeegras, waar verschillende mariene soorten in vrede en harmonie naast elkaar kunnen bestaan.

Sport

Mooi weer, promenades en de geur van de zee motiveren om te joggen, wandelen, fietsen of gewoon om een wandeling te maken langs de kust. Een moderne jachtclub en een beschutte baai nodigen de bezoeker uit om te surfen, kite surfen, zeilen, zwemmen of duiken. Vanaf 1990 is de halve marathon van Santa Pola een groot evenement met meer dan 3000 lopers elke januari.

Stranden

Meer dan 11 km van de stranden bieden een breed scala van mogelijkheden: het oosten met kleine coves van fijn zand en kristalheldere wateren, het westen met licht aflopende stranden, ideaal voor kinderen en volwassenen. In de Kaap zijn nog ongerepte en rustige baaien. De boulevard langs het strand heeft alle faciliteiten om van een onvergetelijke vakantie te genieten; bars, restaurants, kiosken, 1e hulp diensten en de verhuur van strandstoelen. De stranden hebben blauwe vlaggen, een internationale onderscheiding aan stranden die veilig en schoon zijn; stranden geschikt voor iedereen.

Gastronomie

In Santa Pola is koken net iets meer dan bereiden van voedsel; dit betekent het aanbieden van hoge kwaliteit levensmiddelen, met gefrituurde olijfolie, gekruid met saffraan, zoete rode peper, kruidnagel, aromatische kruiden uit de bergen en het zout van de "Salinas". Zo worden met veel zorg heerlijke gerechten op tafel gezet. De plaatselijke keuken is opmerkelijk kleurrijk en ze zijn gebaseerd op vis en rijst. Niet alleen snacks, maar ook rijst, stoofschotels en de desserts zullen u verrassen.

Feesten

Van 1 tot 8 september genieten inwoners en toeristen van de patroonsfeesten ter ere van de "Mare de Deu Loreto" en viering van de Moren en christenen.  Vuurwerk, kleurige parades, bloemen en optochten zorgen voor ontspanning na een drukke zomer en zijn het volgen waard.